Frans Prenkert professor i företagsekonomi Örebro universitet. Foto: Rolf Larsson/SVT

Örebro universitet startar hållbarhetscenter

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen invigdes hållbarhetscentret på Örebro universitet. Frans Prenkert är professor i företagsekonomi och chef för centret.

– Vi ska ta fram forskning i ämnet och utbilda studenter som ska bli ledare i hållbar utveckling, säger han.

Samtidigt som FN:s klimatmöte startade i Madrid invigdes hållbarhetscentret på universitetet.

Ingen motsättning

Region Örebro vill profilera sig som ett logistikcentrum för transporter i Sverige. Frans Prenkert ser inte det som en motsättning till hållbar utveckling.

– Alla studier visar att transporter går hand i hand med ekonomisk utveckling men vi måste bli smartare när vi kör gods på våra vägar och där behövs mer kunskap, säger han.

Konsumenter kan välja rätt

Lina Moritz är programansvarig på den svenska plattformer Closer som verkar för transporteffektivitet. Hon menar att transporterna redan i dag kan bli mycket mer hållbara genom bättre planering.

– Men även konsumenterna kan göra mycket. Ta till exempel den ständigt ökande e-handeln vars transporter måste öka på ett hållbart sätt. Där kan konsumenterna välja att varorna ska transporteras på ett hållbart sätt även om det kostar lite mer, säger hon.

Lina Moritz programchef Closer. Foto: Rolf Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.