Örebroare misstänks för terrorfinansiering

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal örebroare misstänks av Säpo för terrorfinansiering och har upptaxeras av Skatteverket.

Upptaxeringen är en del av en stor utredning där Skatteverket fått en lista på omkring 400 personer i hela landet som av Säpo misstänks för terrorfinansiering.

– Det har gett en bit över 10 miljoner kronor i ytterligare skatt som ska betalas in, säger Pia Bergman, samordnare för grova brott på Skatteverket, till TT.

Är det några fall där ni direkt kan se att det rimligen handlar om terrorfinansiering?

– Den bedömningen är inte vi proffsen att göra utan den bedömningen lämnar vi till våra kolleger på Säpo, säger Bergman.

Över tio personer från Örebro

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro är det ett tiotal örebroare som hittills blivit upptaxerade. 

– Det är fler än tio personer från Örebro som upptaxerats, säger Charlotte Hoff på Skatteverket till SVT Nyheter Örebro.

– Vi ser en tydlig koncentration till Göteborg, Örebro och Malmöområdet, fortsätter hon.

”Mycket pengar”

Över 140 granskningar har i nuläget avslutats och ungefär lika många utredningar sker i nuläget.

– Runt 100 personer har fått ändrad taxering, säger Pia Bergman.

– Vi räknar med att 60-70 procent av alla de personuppgifter vi har fått in kommer leda till ett skattebeslut om att personen ska betala mer skatt.

Skyldiga att lämna över

Det rör sig om inkomster på 30.000 kronor till en halv miljon kronor som de aktuella personerna inte har kunnat förklara.

– Om det är mycket pengar de undanhåller är vi skyldiga att lämna över en anmälan till Ekobrottsmyndigheten om misstanke om skattebrott, vilket det handlar om i normalfallet. Det har vi gjort i ett antal fall, säger Pia Bergman.

Säpo vill inte kommentera detaljer kring samverkan med Skatteverket.

”Vilken information vi delar och på vilket sätt kan vi inte gå in på eftersom det skulle kunna störa vårt operativa arbete”, skriver Johanna Måhlén, pressekreterare på Säpo, i ett mejl till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer