Arkivbild. 16 klubbar gjorde upp i årets riksmästerskap i karate. Foto: SVT

Örebroaren Rafat fick stå på prispallen i riksmästerskapen i karate

Publicerad

För några dagar sedan gjorde drygt femtio tävlande från 16 klubbar runt om i Sverige upp om årets titlar i riksmästerskapen i karate. En av deltagarna var Rafat Marwan som kom till Sverige för tre år sedan.

Den 22 april arrangerades riksmästerskapet i karate i Skövde. En av deltagarna var Rafat som ursprungligen kommer ifrån Syrien men sedan tre år tillbaka bor i Örebro. 

Han tävlade i fullkontakt kumite i herrarnas 75-kilosklass och kammade hem en andraplats. 

– Det känns underbart och jag är nöjd med att ha hamnat på andra plats, men jag tänkte i början att jag skulle ta hem förstaplatsen, säger Rafat Marwan.

”Tränat väldigt mycket”

Bakom placeringen ligger hård träning och mycket föreredelser. 

– Jag var mycket redo för den här tävlingen och hade tränat väldigt mycket, säger han.

Mycket stöttning från klubben

Men han har också fått mycket stöd och uppmuntran från sin klubb och sina tränare, som var mycket nöjda med hans insats. 

– Det var fantastiskt roligt och han var mycket bra och duktig, säger Gunilla Kanell, ordförande i Örebro Kyokushin Karate om Rafats insats i tävlingen.

Vill kunna arbeta som jurist

Men Rafats drömmar sträcker sig längre än karaten. En dag hoppas han kunna arbeta som jurist i Sverige eftersom att han utbildat sig till det i Syrien. 

– Jag lägger ner mycket tid på att behärska språket och komplettera min utbildning till en master i juridik, säger han. 

– Jag trivs jättebra här i Sverige och jag har stora drömmar inför framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.