Örebroarna femte mest otrygga

Publicerad

Hälften av alla svenskar känner sig emellanåt otrygga i sina städer och örebroarna hamnar på femte plats över var människor känner sig mest otrygga. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Nästan hälften av svenskarna känner sig otrygga då och då och bland dem uppger var tioende att de aldrig känner sig helt trygga, visar en ny Sifo-undersökning.

Kriminalitet och berusade människor

Den största anledningen till att svenskarna känner sig otrygga är oro för kriminalitet. Efter det är oro för för få poliser och berusade människor. För framför allt kvinnor är även mörkret ett stort orosmoment.

– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg där man bor. Både kommuner och samhällsutvecklare måste därför ta ansvar för såväl ljussättning som planering vid byggnation och förvaltning. På så sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle där invånarna känner större säkerhet, säger Per-Arne Gustavsson, VD på Projektengagemang i ett pressmeddelande.

2.500 har svarat

Siffrorna kommer från Samhällsbarometern 2017 och är baserad på en undersökning av Kantor Sifo. Undersökningen har genomförts på uppdrag av Projektengagemang och totalt 2.500 svenskar har svarat på frågor om samhällsutvecklingen i sina städer.

Här är svenskarna minst trygga

1. Stockholms län

2. Södermanlands län

3. Uppsala län

4. Skåne län

5. Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.