I doktorsavhandlingen har mängden bromerade dioxider i bröstmjölk kartlagts. Foto: TT

Örebroavhandling visar: Miljögifter i bröstmjölk

Publicerad

Filip Bjurlid, doktorand vid Örebro universitet, har i sin doktorsavhandling kartlagt mängden bromerade dioxider i bröstmjölk. Kartläggningen visar att miljögiftet finns i stora mängder i mjölken.

I undersökningen togs prover på tio kvinnors bröstmjölk under ett års tid. Avhandlingens storlek gör att Filip Bjurlind i dagsläget inte vill dra på för stora spakar när det kommer till varningar, trots resultatet.

– Min undersökning är liten och det krävs mer studier för att dra säkra slutsatser om effekten av bromerade dioxiner. Och trots förekomsten av gifter visar annan forskning att bröstmjölk fortfarande är det bästa för barn och mödrar, säger han.

Bromerade dioxider är ett miljögift som främst är ett resultat från bromerade flamskyddsmedel. Många vardagliga prylar så som möbler, tv-apparater, hårtorkar och plast är flamskyddade och det räcker med att de hettas upp för att dioxiderna ska frigöras.

– Det giftiga bidraget från bromerade dioxiner i mjölken var betydligt högre än vad de fåtal studier som finns visat på. Det är ett bekymmer, säger Filip Bjurlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.