Foto: Leif Hansen

Örebroförfattare prisas för sina deckare

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Anna Jansson kommer att prisas av Crimetime Award på bokmässan i Göteborg den 25 september. Hon får årets hederspris för sitt mångåriga författarskap inom deckargenren.   

Anna Jansson bor i Örebro har skrivit över 60 böcker, hennes polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året.

I Crimetime Awards motivering till hederspriset 2021 står det bland annat:

”Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer.”

Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Tidigare pristagare är bland andra Håkan Nesser, Jan Mårtenson och Liza Marklund.

2019 tilldelades Anna Jansson Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.