Psykologiforskaren Malin Anniko leder den svenska delen av undersökningen. Foto: Örebro universitet

Örebroforskare leder arbete med hur svenskar mår i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i 30 länder vill nu ta reda på hur människors psykiska hälsa påverkas av coronapandemin. I Sverige är det psykologiforskaren Malin Anniko från Örebro universitet som fått ansvaret att leda den svenska delen.

Det är forskare i Spanien och Kanada som leder undersökningen och i Sverige har man samlat in 300 svar. Det är den första delen av tre som tog fart i mars som nu är sammanställd.

– I Sverige har vi en stor tilltro till myndigheter och det kan förklara varför vi behöver färre restriktioner. Det kan också göra att människor mår bättre och skapar ett lugn eftersom man litar på strategin, säger Malin Anniko.

Den andra enkäten kommer att skickas ut när restriktioner släpps och allt återgår till det normala igen, och den sista delen två månader efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet