Jenny Alsavare och Katarina Boye. Foto: Daniel Arvidsson/Michael Jansson

Örebroforskare prisas för studie

Publicerad

Örebroforskarna Jenny Alsarve och Katarina Boye belönas med Torgny T. Segerstedts pris för en artikel om fördelningen av föräldraledighet. Den visar att trots att de flesta par i deras intervjustudie eftersträvar jämställdhet väger traditionella argument tungt.

Vartannat år delas Torgny T. Segerstedts pris ut till den bästa artikeln i tidskriften Sociologisk forskning. Och den här gången gick priset till Jenny Alsarve och Katarina Boye, forskare vid Örebro universitet, som kommit fram till att det trots en tydlig jämställdhetssträvan råder ett gammaldags tänk.

Studerade förstagångsföräldrar

I Sverige finns en uttalad politisk strävan att öka pappornas föräldraledighet för att främja jämställdhet. Män har successivt ökat sin andel men 2013 tog män ändå endast ut 24,8 procent av föräldradagarna. Jenny Alsarve och Katarina Boye har i sin studie undersökt hur par som väntar sitt första barn resonerar kring hur de ska dela upp föräldraledigheten.

– Paren diskuterar amning, arbetssituation, ekonomi, jämställdhet och papparollen. Föreställningar om barns bästa spelar också en roll för de beslut som fattas. Diskussionen handlar ofta om männens rättighet att få vara föräldraledig medan det tas förgivet att mamman ska vara hemma. I vissa fall är mannens vilja avgörande, säger Jenny Alsarve.

Vinnarna bidrar med ny kunskap

Torgny T. Segerstedt var den första professorn i sociologi i Sverige och priset för bästa artikel under 2012-2013 delades ut till Jenny Alsarve och Katarina Boye med motiveringen att deras analys formulerar nya insikter som blir värdefulla bidrag till forskningen om att göra kön och om förutsättningarna för jämställdhet. Katarina Boye, som forskade vid Stockholms universitet när artikeln skrevs, började arbeta vid Örebro universitet 1 april 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer