Foto: Örebro universitet

Örebroforskarens uppfinning kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Örebroforskaren Achim Lilienthals släkting dog i en explosion som jämnade en hel fabrik med marken. Nu har han varit med och utvecklat teknik som ska förhindra liknande olyckor.

Det handlar om en billig sensor som kan upptäcka gas och hitta källan.

– Ofta kan du inte känna lukten av gas men om vi använder robotar som redan finns i området och ger dem ett luktsinne kan de varna människor, säger Achim Lilienthal i ett pressmeddelande.

Billig sensor

Achim Lilienthals släktning kom till jobbet i Baden Baden i Tyskland 1973. När släktningen tände lampan exploderade hela fabriken.

– Vi har vidarutvecklat en prisvärd sensor, billig nog att sätta på alla robotar, även om deras främsta uppgift inte är att upptäcka gas, säger Achim Lilienthal.

Genom att kartlägga omgivningen och hur gasen sprider sig letar sensorn sig fram till källan. Örebroforskarnas mål är att sensorer ska finnas på fler platser för att undvika olyckor i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.