Foto: TT

Örebroläkare förlorar sin legitimation

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Örebro har förlorat sin läkarlegitimation efter att ha behandlat patienter på ett felaktigt sätt. I 13 fall där patienter bland annat lidit av låg ämnesomsättning har läkaren felaktigt skrivit ut tuberkulosmedicin.

I anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd finns flera exempel på vad läkaren utsatt sina patienter för.

Patienten Anna fick diagnosen borrelia av läkaren och en kraftig antibiotikabehandling påbörjades därefter i maj 2011.

Diagnosen var fel

I januari 2012 tyckte läkaren att behandlingarna skulle intensifieras och ordinerade därför att Anna istället skulle få intravenös behandling tre dagar i veckan, varje besök på tre timmar vardera. Detta skulle hon göra i sex till åtta veckor.

Men efter fem veckor utan resultat fick Anna nog och valde att besöka en annan läkare. Denna kunde då konstatera att Anna inte alls hade borrelia, utan led av låg ämnesomsättning.

”Grovt oskicklig läkare”

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ser mycket allvarligt på händelsen och konstaterar att läkaren har utsatt både Anna och övriga felbehandlade patienter för allvarliga risker.

De slår fast att läkaren ska ha varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke och att han inte heller fört korrekta journaler.

Läkaren förlorar nu därför sin läkarlegitimation, något som är mycket ovanligt.

Behandlade 13 personer felaktigt

Sammanlagt har 13 patienter fått en felaktig diagnos och behandlats på helt fel sätt av läkaren.

Denne stod under 2013 för hela två tredjedelar av all förskrivning av läkemedlet Rifampicin, ett mycket starkt antibiotikapreparat, som vanligtvis bara används mot tuberkulos och andra svårbehandlade infektioner.

Anna heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer