Jonas Ludvigsson är professor och barnläkare och författare till två uppmärksammade rapporter om covid-19 och barn. Foto: Johannes Weckström / Alexander Olivera/TT

Barnläkaren: ”Ytterst få barn blir svårt sjuka i covid-19”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen talade han på ett seminarium anordnat av WHO och Unicef om barn och coronasmittan och här om dagen ringde Floridas hälsominister för att diskutera huruvida man vågar öppna skolorna igen. För professor och barnläkare Jonas F Ludvigsson har pandemin inneburit att hans arbete uppmärksammats över hela världen.

I klippet ovan kan du höra Jonas F Ludvigsson om relationen mellan barn, skolor och covid-19 fungerar.

Professor och barnläkare Jonas F Ludvigsson har författat två av de kanske mest citerade rapporterna om barn och covid-19 under pandemin.

Coronaviruset i Örebro län

– Den första jag publicerade i mars var den första internationella översikten om barn och covid-19, berättar han, så det kanske inte är så konstigt att den fått stor spridning.

Florida ringde

Efter det har han också skrivit en rapport om barn och smittspridning av covid-19. Följden har bland annat blivit att telefonen har ringt från hela världen.

– Nu senast var det Floridas utbildningsminister som ville diskutera hur vi tänker i Sverige kring skolgång. Vi är ett av få länder som hållit skolorna öppna under pandemin. Hundratals miljoner barn är inte i skolan.

Kommer aldrig ikapp

I veckan rapporterade han om samma ämne inför WHO och Unicef.

– Där är man allvarligt oroad över att så många barn inte fått gå till skolan. Och det finns anledning. Studier har gjorts då man stängt skolor i samband med till exempel utbrott av Ebola. De har visat att barn som fått sina studier avbrutna under lång tid aldrig kommer ikapp igen.

Enligt FN utbildningsorgan Unesco är det över en miljard barn som inte får gå i skolan på grund av coronapandemin. Det är över 60 procent av jordens alla elever.

Gör skillnad

Och även om det tar mycket tid från övrig forskning och ofta fritid är Jonas Ludvigsson tacksam över att kunna bidra under coronapandemin.

– Om man gör något man tror på och kan göra skillnad för miljoner barn i världen så känns det så klart bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet