Foto: Kurt Olofsson

Örebropolis aktuell med ny bok

Publicerad

Lars Forsberg målar med erfarenheten från en spännande polisvardag. Därtill kastar han in en livskrisande kommissarie – en insiktslös skitstövel vars ego är större än hans kompetens. Och voila! En kriminalkomedi är född.

Örebro har fått en ny författare. Till vardags bär han polisuniform, precis som karaktären i hans nysläppta bok ”Rör inte mitt mord”. Lars Forsberg är ingen deckarslukare själv, men han har alltid varit en skrivande person.

– När jag började polisskolan trodde jag att jag hade skrivit färdigt, men jag upptäckte att jag saknade det jättemycket. Jag trivs jättebra som polis men en dag tänkte jag att; om jag någon gång ska skriva min bok, så är det nu jag ska göra det, säger Lars Forsberg.

Orden slukade honom

Lars Forsberg satte upp ett mål. Han räknade ut att om han skulle skriva 400 ord varje dag skulle han bli klar på ett par år… Men han rycktes med, blev helt uppslukad av sin egen fantasi och efter ett halvår var det första utkastet till kriminalkommissarien Torsten Rexelius egotrippade mordutredning färdigt.

– T-REX, som han kallas, är en dumdryg idiot som egentligen finns överallt, men i mildare form än i min bok. Jag har alltid varit fascinerad av personer som klarar sig långt enbart på sitt självförtroende. De är så lyckligt ovetande om sin oförmåga. Det är lite komiskt och extra kul att driva med den människotypen, säger Lars Forsberg.

Hur mycket av Torsten Rexelius finns i dig?
– Han kanske är min ställföreträdande skitstövel. Men, nej jag hoppas att det inte är så mycket! Jag har nog alltid hyllat ödmjukheten. Man ska inte förhäva sig och det gör Torsten i varje sekund. Någonstans har Torsten ett gott hjärta. Han är ingen ond människa men eftersom han är så osäker på vem han är så bli han en bufflig idiot istället, säger författaren.

Är du orolig att kollegorna försöker lista ut vem Torsten Rexelius är?
– Tanken har slagit mig men jag hoppas att de inte försöker göra det. Det finns inte någon förebild till Torsten. Han är ett pussel av personer och om han skulle finnas så skulle han inte bli så långvarig på sin arbetsplats, säger författaren och skrattar.

Fler böcker på väg

Lars Forsberg drar sig för att använda ordet succé. Men han medger att förlaget från början tyckte att T-REX är en gubbe att bygga vidare på. Redan nu skriver örebropolisen på bok nummer två som kommer att släppas våren eller sommaren 2015.

– Det blir Torstens nya äventyr. Jag är otroligt stolt och den stora grejen i det här är ju att bli antagen av ett förlag. Allt annat är bara bonus. Det är lite overkligt att jag kan gå in i en bokhandel och så ligger det travar med mina fantasier där, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer