Örebropolisen: IS-återvändarna låg risk idag

Publicerad

Totalt 300 personer åkte från Sverige för att ansluta till världens värsta terrororganisation, IS – bland annat från Örebro. Många har återvänt men polisen menar att man har koll på de här personerna.

SVT Nyheter kan idag visa med unika filmbilder hur vardagslivet bland jihadisterna i Syrien kan se ut.  Många av de som reste till Syrien har idag återvänt. 

Återvände 2015

De flesta som återvänt till Örebro efter att ha rest för att strida för Al-qaida-inspirerade grupper som IS gjorde det under 2013 och 2014.

De senaste som återvände gjorde det under 2015.

Sen en tid tillbaka sitter en man i 30-årsåldern, med kopplingar till terror-organisationen IS, häktad misstänkt för ett mord i Vivalla.

Låg risk idag

Polisen i Örebro menar att de har bra koll på återvändarna.

– Den här miljön är ganska koncentrerad till en stadsdel vilket gör att vi har rätt så bra koll på de här personerna, säger Fredrik Malm som är kommunpoilis i Örebro.

– Vi har gjort en bedömning vilken risk det finns runt om dem och den är idag låg som vi ser det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer