Örebropolisen sämst i landet – endast två av hundra berusade förs till vården

Publicerad

Polisen i Örebro är sämst i landet på att föra berusade personer till vård. I stället väljer polisen att i 93 procent av fallen låsa in personerna i arresten.

Om man dricker så mycket att man inte kan ta hand om sig själv eller om man exempelvis utgör en fara för andra så har polisen rätt att göra ett omhändertagande. Enligt lagen ska de då i första hand välja att skjutsa den berusade till sjukvård.

Nästan ingen till vården

Men trots att det handlar om en vårdlag så körs majoriteten av alla omhändertagna till polisens arrest istället.

– Det är ganska långt från lagens intention eftersom de omhändertas för att de är så berusade att de inte kan ta hand om sig, säger Åsa Magnusson som är chef på beroendecentrum i Örebro. 

Under förra året omhändertogs närmare 70.000 personer i Sverige för berusning. Av dem var det endast 1 av 10 som fördes till vård. Men det är stora geografiska skillnader. I Stockholm fördes fyra av tio personer till vård. På Gotland två av tio men i Örebro endast två av hundra.

– Jag tror att det beror på att man hos polisen har arresten och inte gör någon bedömning av deras medicinska tillstånd, säger Åsa Magnusson. 

Två grupper sticker ut

Polisen och sjukvården i Örebro har nu uppmärksammat problemet. I en utredning konstaterar de att det är två grupper som utmärker sig bland de omhändertagna.

Ena halvan består av personer som omhändertas utomhus under vardagarna och som polisen stöter på ofta. Den andra gruppen är krogbesökare med dåligt ölsinne. Hälften av alla är födda mellan 1980 och 1997. Samtidigt visar rapporten att polisen låst in 15-åringar i fyllecell.

Polisen i Örebro blev förvånade över resultatet och vill se att fler blir förda till vård.

– Målsättningen är att få fler förda till sjukvården för att få en annan typ av vårdinsats men många av de som omhändertas är våldsamma och kan inte förvaras någon annanstans än i arresten, säger polisintendenten Per Lundbäck. 

Är det ett misslyckande för polisen att så många blir inlåsta i arresten?

– Tycker att det är tufft att säga misslyckande. Kan vi bara öka ett antal procent som förs till tillnyktringsenheten så är det ganska bra. 

Vill se mer medicinsk kompetens

Största problemet med att låsa in berusade personer i polisens arrest är att det saknas medicinsk kompetens och att de inte kan bedöma sjukvårdsbehov.

Representanter från nykterhets- och antidrogorganisationer lyfter nu fram behovet av mer medicinsk kunskap inom polisen. Men att anställa någon person med vårdutbildning är inte aktuellt. Däremot har polisen en önskan om att fler ska föras till vården.

– Den vården vi utövar är egentligen bara en tillsyn. Någon vidare vård får man inte i polisens arrest. Vården är andra satta att utöva, säger Per Lundbäck. 

Så många omhändertas i Sverige

Visa

År                         Antal

2005                    48805

2006                    55987

2007                    62779

2008                    66382

2009                    62027

2010                    64176

2013                    63474

2014                    61318

 2015                   62880

 2016                   50858 (till oktober)

Källa: Transportstyrelsen

Så många kommer till vården

Visa

Sett till hela landet är det 9 procent som blir förda till vård. Men det är stora lokala skillnader:

* Stockholm 38%

* Gotland 23%

* Västmanland 7.5%

* Jönköping 5%

* Dalarna 12%

* Västerbotten 25%

 *Örebro kommer 2%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården av missbrukare

Mer i ämnet