16-åriga Noor i Örebro skickar brev för att stötta aktivist i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Rudbecksskolans gymnasium i Örebro har som första skola i länet blivit en Amnestyskola, där eleverna lär sig om mänskliga rättigheter. Snart skickar de iväg personligt skrivna brev till internationella människorättskämpar för att visa sitt stöd.

16-åriga Noor Younus går samhällsvetenskapliga programmet med inriktningen Tema världen.  Hon och hennes klasskamrater har fått lära sig om fyra olika människorättskämpar i världen, och sedan skrivit solidaritetsbrev.

– Jag tycker att det är jättekul, det är verkligen min grej, säger Noor Younus som är ordförande för skolans nystartade Amnestyförening.

Noors brev är riktat till Nonhle Mbuthuma som lever under hot i Sydafrika.

”Jag tycker att du är en stark person som vågar arbeta aktivt för att stoppa ett gruvprojekt som riskerar att ta ifrån din och många människors mark och försörjning i Sydafrika” skriver Noor Younus i den svenska översättningen av brevet som ska skickas iväg nästa vecka.

Lärare är positiv

Inom Amnestyskola får också lärarna fortbildning och deltar i konferenser med andra lärare för att utbyta erfarenheter. En som deltagit är Therese Maran, lärare i psykologi på Rudbecksgymnasiet.

– Det är viktigt för att känna internationalisering, att vi stöttar människor i andra länder som har det sämre än oss. Och att till exempel samhällskunskapen verkligen blir på riktigt, säger Therese Maran.

I år är det elever i årskurs 1 och 2 som deltagit i projektet, men nästa år är förhoppningen att hela skolan ska vara delaktig.

– Jag tycker att det har varit väldigt positivt att se eleverna och läsa deras brev. Det har faktiskt gjort mig väldigt rörd, säger Therese Maran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.