Högre slutbetyg för niondeklassarna i Örebro i år. Foto: Jessica Gow / TT

Örebros niondeklassare bättre i skolan än i fjol

Uppdaterad
Publicerad
Elever i över hälften av skolorna har förbättrat sina betyg om man jämför med eleverna som gick ut högstadiet förra året. Bäst förbättring har Västra Engelbrektsskolan, där nu fyra av fem elever är behöriga till ett yrkesprogram på gymnasiet.

Förra året var det bara varannan elev på Västra Engelbrektsskolan som blev behörig. Andra skolor som förbättrat resultaten markant är Olaus Petri och Navets skola.

Gjort flera insatser

Skolorna har jobbat hårt för att elevernas betyg ska förbättras, bland annat fler lärare i klassrummet, stödmentorskap och även stödinstatser på individuell nivå.

– Våra skickliga skolledare och pedagoger har arbetat strukturerat och engagerat med undervisning och elevernas lärande. Flera av våra skolor har gjort betydande utvecklingsresor. Det finns också skolor som visar stor utveckling, men där flera elever trots det är obehöriga, säger förvaltningschef Margareta Borg i ett pressmeddelande.

Satsar på lovskola

Trots förbättringarna finns fortfarande elever som går ut högstadiet utan att vara behöriga, men där hoppas kommunen kunna fånga upp elever som antingen riskerar att inte bli behöriga till gymnasiet eller inte blivit det. Det genom en lovskola under sommaren.

– Förra årets lovskola visade på positiva resultat. En tredjedel av de obehöriga eleverna anmälde sig och cirka en tredjedel läste upp betygen och blev behöriga, säger Seydou Bahngoura (C) vice ordförande Grundskolenämnden, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer