I en nyligen genomförd enkätundersökning från Svenskt Näringsliv framkommer det att 28 procent av företagen i Örebro län har tvekat att lämna klagomål till kommunen under det senaste året. Detta är en högre andel än riksgenomsnittet.
– Många företagare känner en oro inför att framföra kritik. Man vill inte få ögonen på sig, så då väljer man att ligga lågt, säger Karl Hulterström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Örebro län.
Denna oro bottnar ofta i rädsla för att förlora viktiga tillstånd eller affärsmöjligheter, menar Hulterström.
– Det handlar om att du inte vill stöta dig med någon som faktiskt kan fatta beslut som gör att din verksamhet kanske inte kommer att kunna drivas på det sätt du vill.
Konsekvenser av bristande dialog
Undersökningen visar att 17 procent av företagen i länet har övervägt att flytta till en annan kommun med bättre företagsklimat. Enligt Hulterström är detta en tydlig signal på att en förbättrad dialog är nödvändig.
– Kommunerna behöver fråga sig vad de signalerar gentemot de lokala företagen. Är man öppen för synpunkter och invändningar, eller finns det en tystnadskultur? Inte sällan upplever man från kommunen att man har en öppen dialog, medan en del företag känner sig väldigt hämmade, säger Karl Hulterström.
Kommunernas roll och ansvar
Karlskoga lyfts fram som ett positivt exempel där kommunen aktivt har arbetat för att förbättra dialogen med företagen, vilket har resulterat i färre företag som överväger att flytta.
– Karlskoga har jobbat väldigt aktivt med att skapa en bra dialog och har lagt mycket fokus på att ha en serviceinriktad myndighetsutövning, avslutar Hulterström.