Orolig start på studierna

Uppdaterad
Publicerad

Starten på socionomprogrammet blev i rörigaste laget för Amanda Ferngren och Sofia Strömer. Måndagen började med att Universitetet var stängt. På grund av hot.

Båda fick som så många andra veta att universitetet hotats via sodiala medier.

– Jag fick veta det på studenternas Facebookgrupp, säger Amanda. Men eftersom jag inte har pluggat förut så tänkte jag att ”det här kanske händer ibland”.

”Olustigt”

Beskedet kändes väldigt obehagligt för båda. Sofia har flyttat till Örebro från Falun och Amanda från Uppsala för att studera. Universitetet är deras fasta punkt nu när precis allt är nytt.

– Ända fram till dess att det blev offentligt att det var en fjortonårig tjej som låg bakom det hela så var det lite olustigt.

Jodel lockar inte

Kajsa Nyberg studerar på Psykologprogrammet. För henne och studiekamraten Sara Ullmark innebar stängningen att de fick plugga hemma istället för på universitetet.

Appen Jodel som användes för att föra fram hotet har av många beskrivit som mycket populär just bland studenter. Något som Kajsa bestämt tillbakavisar.

– Absolut inte. Jag är vuxen. Skulle aldrig hålla på att skriva anonyma inlägg med en app. Det där tror jag i så fall är mer populärt bland yngre.

Pluggade på egen hand

För Amanda Ferngren och Sofia Strömer fick hotet lite större konsekvenser när den planerade föreläsningen inte blev av. När de ska få den istället är inte klart.

– Nej det blev ju lite rörigt men vi pluggade så gott vi kunde på egen hand.

Hot i vågor

Enligt experter är det vanligt att hot mot skolor kommer i vågor. Har ett hot eller en händelse inträffat någonstans sprider det sig i form av nya anonyma hot. Något som ingen av de vi pratar med vill vara med om. En gång är ”ingen gång”.

– Men skulle det hända igen skulle jag bli orolig, säger Amanda. Det skulle vara jobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.