Elin Jansson ”ber till högre makter” att smittan inte drabbat fler av de dräktiga stona på gården. Foto: Alexander Larsson / SVT

Orolig väntan efter att hästsmittan nått länet – ”Kan bli riktigt vidrigt”

Uppdaterad
Publicerad

På Loviseholms gård får inga hästar längre komma in eller ut efter att två ston drabbats av det fruktade abortviruset EHV-1. Men än är inte faran över och på gården ”ber man nu till högre makter”.

Sedan förra veckan, då två ston på Loviseholms hästuppfödning förlorade sina föl efter att ha blivit smittade av viruset EHV-1, har det varit lugnt.

Elva ston som är dräktiga

Men fortfarande finns oron kvar över att fler ston ska ha drabbats av viruset som kan leda till spontanabort.

– Vi har elva ston som är dräktiga, berättar Elin Jansson som är en av ägarna till Loviseholms gård. Just nu är det lugnt men om viruset har spritt sig även till dem kan situationen bli riktigt vidrig.

Ekonomiska förluster

På sin hemsida skriver ägarna ärligt att man ”ber till högre makter” för fölston och andra hästar på gården. Inte minst för att smittan också kan innebära stora ekonomiska förluster – ett föl säljs för i genomsnitt 70 000 kronor.

– Som tur är har vi ingen stor verksamhet just nu, säger Elin Jansson. Vi ska börja bygga upp en större igen men det blir inte här.

Isolerar hästar

På Loviseholm får inga hästar lämna eller komma till gården och på plats jobbar man med att isolera och sprida på hästarna.

– De två ston som kastat sina föl är isolerade från de övriga. De kan se varandra men har i övrigt ingen annan kontakt. De verkar må bra nu igen.

Kan få hålla stängt länge

Från konstaterad smitta räknar man med att det tar tre veckor innan en häst är smittfri.

– Det kan innebära att vi får hålla stängt länge om fler hästar smittats. Nu väntar vi på en specialistveternär som ska komma hit – det finns fortfarande så många frågor vi behöver svar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.