Sofié Krantz har barn på Ramshyttans skola som kan vara nedläggningshotad om förslaget röstas igenom. Foto: Privat

Oroligt för föräldrar och barn om skolans framtid

Publicerad

Samtidigt som Sofié Krantz befunnit sig på kurs på annan ort har nyheten om förslaget om skolnedläggningar i Lindesbergs kommun nått henne. När hon kom hem på onsdagskvällen visade det sig att många hört att Ramshyttans skola ligger i farozonen.

Sofié Krantz i Ramsberg har varit bortrest några dagar och precis kommit hem från en kurs. Hon har inte helt hunnit sätta sig in i nyheten om det förslag som lagts fram av barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg, där flera skolor i kommunen föreslås stängas för att klara sparkrav. 

– Jag tycker det är väldigt tråkigt förstås. Men jag vet inte så mycket ännu. Jag är själv uppvuxen på landet och har gått i en landsortsskola, säger hon.

Sprids fort

Hennes dotter går i Ramshyttans skola, en av de skolor som berörs i förslaget som skall tas upp i kommunfullmäktige i nästa vecka. Nyheten om förslaget har spridits som en löpeld och nu diskuteras.

– Det går ju väldigt fort på sociala medier, på gott och ont, säger Sofié.

Och det är inte bara föräldrarna som nåtts av beskedet. Även barnen försöker orientera sig i det som nu sker.

– Det första min dotter sa när jag kom hem var ”Mamma, ska skolan stänga och vart ska jag gå i skolan?”, berättar Sofié.

Har viss förståelse

Men det finns ännu inga svar att ge. Hon har redan pratat med några andra föräldrar och försöker sätta sig in djupare i frågan. Hon förstår samtidigt att det inte är lätta beslut som skall tas.

– Det är väl ingen som vill lägga ner en skola. Men som förälder tycker jag att det suger, säger Sofié Krantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer