IVO kritiserar socialnämnden i Ljusnarsberg för hur de behandlar orosanmälningar om barn som far illa. Foto: Yvonne Åsell / TT

Svidande kritik från IVO – barn riskerar att fara illa i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte får komma till tals, ärenden som inte utreds, faktaunderlag som inte hämtas in. Efter att ha blivit granskade av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) får Ljusnarsbergs kommun ta emot svidande kritik för hur man på socialtjänsten hanterar orosanmälningar och ärenden där barn kan ha utsatts för våld.

Framförallt kritiseras socialnämnden för att det inte alltid gör någon bedömning av om barnet är i behov av omedelbart skydd efter att en anmälan kommit in.

I flera fall har man inte heller inlett en utredning eller tagit reda på tillräckligt med fakta om barnets behov av stöd och hjälp trots att det är känt att barnet blivit utsatt för våld eller andra övergrepp.

I flera fall har barnet aldrig fått komma till tals.

Utöver detta konstaterar IVO att det saknas både mål och rutiner när det gäller arbetet kring barn som utsatts för eller bevittnat våld.

Tre av fem handläggare som ansvarar för bedömningar, utredningar och uppföljningar gällande barnärenden har inte avlagt socionomexamen.

Ljusnarsbergs kommun åläggs nu att gå igenom om handläggarnas utbildningar är tillräckligt relevanta för det arbete de utför. Dessutom ska kommunen redovisa hur man tänker komma till rätta med bristerna.

Några av ärendena som IVO granskat:

En vårdnadshavare med flera barn anmäler till polisen att hon misshandlats i hemmet. När nämnden kontaktar personen uppger hon att barnen inte bor hos henne. Någon vidare utredning görs dock inte huruvida barnen finns i hemmet eller inte.

En orosanmälan från psykiatrin har gjorts angående ett tonårsbarn då det visar sig att en förälder lider av olika former av psykiska problem. Nämnden påbörjar en bedömning och familjen kallas tre gånger men uteblir. Nämnden drar då slutsatsen att familjen inte önskar något stöd och inleder ingen utredning.

Efter att ha utsatts för grovt våld och mordhotats av sin man flyttar en kvinna och parets barn tillfälligt till annan bostad. Efter två veckor kontaktar kvinnan nämnden och ber att få bli tillbakaskjutsad till den gemensamma bostaden tillsammans med barnen. Vid ett enskilt samtal vidhåller kvinnan att det inte förekommer något våld senare. Därefter kommer inte kvinnan till ett samtal hon kallats till och familjen öppnar inte heller vid försök till hembesök. Nämnden tolkar detta som att föräldrarna inte är mottagliga för stöd och hjälp. Utredningarna avslutas.

I samtliga fall har inte barnen hörts om händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.