Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ortsnamnet Kopparberg används i sajt för sexkontakter – ”Det är mindre smickrande” Foto: Skärmdump från hemsidan

Ortsnamnet Kopparberg används i sajt för sexkontakter – ”Det är mindre smickrande”

Publicerad

Om man skriver in adressen kopparberg.se möts man av en webbsida som handlar om något helt annat än tätorten Kopparberg i Ljusnarsbergs kommun, eller om bryggeriet på orten. Istället visas lättklädda kvinnor och kontaktannonser.

Namnet Kopparberg förknippas kanske främst med bryggeriet, eller med tätorten Kopparberg i Ljusnarsbergs kommun. 

Två gånger har kommunen haft folkomröstningar, om den ska byta namn till Kopparbergs kommun. Resultaten har blivit nej båda gångerna, senast 2014.

Söker man på adressen kopparberg.se, hamnar man varken på en hemsida som handlar om Ljusnarsbergs kommuns tätort, eller om bryggeriet. Istället möts man av kontaktannonser med lättklädda kvinnor. 

– Det är mindre smickrande naturligtvis, men det är ju inte kommunens namn som används. Vi ser det mer som att det möjligtvis är för att kanske sälja sidan. Att det är ett påtryckningsmedel när man utformar sidan på det här sättet, säger Ewa-Leena Johansson (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsbergs kommun. 

Var reserverat för kommunen

Enligt organisationen internetstiftelsen, som ansvarar för internets svenska toppdomän .se, var domännamnet kopparberg.se reserverat av stiftelsen från 2003 fram till december 2008. Den kunde då endast registreras av Ljusnarsbergs kommun. Innan domännamnet frisläpptes ska kommunen ha fått information om att så skulle ske.

– Vi har inte pratat om att registrera det. Vi har inte tittat på att köpa fler domäner eller andra ortsnamn, säger Ewa-Leena Johansson, som även uppger att kommunen inte har några planer på att försöka ta över namnet.

– Jag lyfte frågan med samtliga politiker när vi hade möte, och vi sa att vi vill inte bidra till att den här typen av oseriösa verksamheter tjänar pengar.

Tidigare fått rätt i en tvist

Kopparbergs bryggeri vill inte vara med på en intervju, men skriver i ett mejl till SVT Nyheter Örebro att de försökt få ta över domänen men att de som äger inte varit villiga att släppa den. 

I Internetstiftelsens register, står det att företaget bakom domänen är “webbmedia i Bollnäs AB”. Samma företag har tidigare fått rätt i en tvist med Kävlinge kommun, då kommunen yrkade att internetdomänen kävlinge.se skulle övergå i kommunens ägo. Företaget fick då behålla rätten till namnet.

SVT Nyheter Örebro har sökt företaget för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer