Foto: Johannes Weckström /SVT

Stor otrygghet hos kvinnor i Vivalla

Publicerad

Under fredagen släppte BRÅ en ny rapport gällande utvecklingen i socialt utsatta områden, varav Vivalla är ett. Rapporten visar att kvinnor är de som upplever störst otrygghet i dessa områden.
– I de utsatta stadsdelarna, som i Vivalla, så ändras karaktär på kvällstid, då är det fler män ute, säger områdespolisen Fredrik Malm.

Rapporten som BRÅ publicerade under fredagsmorgonen handlar om utvecklingen gällande utsatthet, otrygghet och förtroende för rättsväsendet i socialt utsatta områden i urban miljö.

Enligt rapporten är det en markant skillnad mellan andelen kvinnor och män som upplever otrygghet.

Stora skillnader

Det är också stora skillnader mellan kvinnorna i utsatta- och övriga urbana områden som upplever otrygghet på kvällstid.

BRÅ skriver att 48% av kvinnorna i socialt utsatta områden upplever att de är otrygga i deras bostadsområde under kvällstid, medan det är 30% av kvinnorna i övriga urbana områden som upplever samma sak.

Hos männen i socialt utsatta områden upplever 22% otrygghet i sitt bostadsområde på kvällstid, medan det är 9% av männen i övriga urbana områden som upplever samma sak.

Polisen bekräftar bilden

Örebropolisen Fredrik Malm, verksam i Vivalla, menar att de upplever att det finns en otrygghet överlag, men att den är större hos kvinnor. Han säger också att de under kvällstid inte ser många kvinnor ute.

– I de utsatta stadsdelarna, som i Vivalla, så ändras karaktär på kvällstid, då är det fler män ute, säger han.

Fredrik Malm är kommunpolis i Vivalla.

Samverkan en nyckel

För att motverka denna otrygghet tror Malm att den kollektiva förmågan kan vara viktig i samverkan med polisen.

– I Vivalla jobbar föreningar, nattvandrare och trygghetsvärdar, det är ett sätt att öka trygghet. Att försöka öka områdets kollektiva förmåga att ta ansvar för sin trygghet.

Ska man se till brottsligheten så menar BRÅ att den är större i utsatta områden.

Vad gäller förtroendet för rättsväsendet är utvecklingen likvärdiga i socialt utsatta- och övriga urbana områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer