Ovanligt tidig vårflod – nu forsar vattnet genom Örebro

Publicerad

Den senaste veckan har mängden vatten som rinner genom Örebro ökat kraftigt. Men allt är i sin ordning menar Fredrik Kilstam, driftchef på vattenverket. Det är den normala, men allt mer sällsynta, vårfloden som kommit.

Just nu släpps mer vatten än vanligt på från sjöarna Ölen, Storbjörken och Toften. Orsaken är den snabba temperaturväxlingen som gjort att stora mängder snö smält och att vattennivåerna behöver hållas under dämningsgränsen. Det innebär att vattenflödet till Svartån påverkas ordentligt.

Flerfaldig ökning av flödet

För drygt en vecka sedan släpptes vattnet på med 7-8 kubikmeter i sekunden, men efter tövädret har man fått öka till 50-60 kubik per sekund den här veckan.

– Den maximala nivån ligger på 80-90 kubik, ibland upp emot 100. Så det här är inte några extrema vattenmängder, säger Fredrik Kilstam.

Även om vattenmassorna i sig inte sticker ut, utmärker sig vårfloden ut på andra sätt.

– Vi har fått en vårflod mitt i vintern och det är inte helt normalt. Det är också den första vårfloden vi haft på länge. Vi har inte haft någon kraftig vårflod de senaste åren, med anledning av klimatet. Det har inte kommit så mycket snö och då uteblir den.

Kan komma fler

Fredrik Kilstam säger även att det inte går att utesluta att det kan komma ytterligare en vårflod senare under säsongen.

– Kommer det mer snö som ligger och sedan smälter snabbt så blir det en vårflod på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer