Michael Berggren, platschef på Aspa bruk, säger att de tidigt införde åtgärder mot smittspridningen av coronaviruset och att de haft ett bekräftat fall hittills. Foto: Johannes Weckström/Lovisa Blomberg / SVT

Över 400 entreprenörer till Aspa bruk – ”Vi har tagit hänsyn till folks oro”

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan och till och med mitten av nästa pågår ett planerat driftstopp på Aspa bruk i Askersunds kommun. I och med det arbetar 430 externa entreprenörer på området.

Aspa bruk är inne på sin tredje stoppdag och på onsdag kväll eller torsdag morgon har man planerat att starta upp verksamheten igen. Med anledning av underhållsarbetet som genomförs under stoppet har runt 430 externa entreprenörer kommit till bruket.

Har funnits oro inför underhållsarbetet

Michael Berggren är platschef på Aspa bruk och säger att det har funnits viss oro i den ordinarie arbetsstyrkan inför driftstoppet.

Coronaviruset i Örebro län

– Vi har haft lite diskussioner och vissa är mer rädda än andra. Vi har tagit hänsyn till folks oro och sett till att de som är i riskgrupp eller har underliggande sjukdom inte ska bli exponerade som normalt. En hel del på driften har varit hemma för att vi inte ska introducera någon smitta till personalen som sedan ska starta upp efter driftstoppet, säger Michael Berggren.

Brottas med avstånd och munskydd

Redan i våras introducerade koncernen flera åtgärder för att bidra till att minska smittspridningen. Bland annat regler för hur många som får vistas inom vissa områden, temperaturmätning vid varje arbetspass början, utökad lunchtid och sanering av lokalerna, utöver den vanliga lokalvården. Men en åtgärd har varit svårare att få rutin på än andra.

– Det vi brottas med mest är avstånd och munskydd. Vi har krav på munskydd, men det är en mental resa och det har varit mycket diskussioner om det. Vi själva har ju jobbat med det här en längre tid, men att få entreprenörer att följa är svårare.

Håller isär ordinarie och extern personal

Utöver de åtgärder som funnits sedan våren, en lista på 40 punkter, så har man inför veckan även delat upp utrymmen så att ordinarie personal och externa entreprenörer ska komma i så lite kontakt med varandra som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet