Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lång väntan för den som står i kö för operation – starta klippet för att höra områdeschefen vid USÖ förklara vad det beror på. Foto: Bertil Ericson/TT

Över 8 000 patienter i Örebro län väntar på att få en operation

Uppdaterad
Publicerad

Vårdköerna forsätter att ringla sig långa efter pandemin. Bara jämfört med februari i år har antalet patienter i länet som väntar på att få en operation blivit 3 000 fler.

 – Just nu har vi lite för långa väntetider som vi behöver komma till rätta med, säger Martin Gunnarsson, tf områdeschef på USÖ. 

I somras presenterade regionsstyrelsen nya satsningar på sjukvården, där man bland annat satsar 15 miljoner för att korta vårdköerna redan nu till hösten.

– Genom att skjuta till 15 miljoner kronor för i år ger vi hälso- och sjukvården en chans att arbeta sig i kapp, sade Charlotta Englund (C) i ett pressmeddelande.

Enligt vårdgarantin ska patienten erbjudas operation inom 90 dagar från det att beslutet om operation fattades. Om vårdgivaren inte klarar av att uppfylla det kravet har man som patient rätt att erbjudas vård hos en annan vårdgivare.

Väntetiden i många fall längre än maxgränsen

Färsk statistik visar att drygt 4 700 patienter i länet väntat längre än 90 dagar på att få en operation. Men enligt Martin Gunnarsson på USÖ finns det inget som tyder på att regionen brustit i sin hantering av de långa köerna.

– Nej, jag har inte fått signaler på att vi brustit. Vi gör ju alltid en medicinsk bedömning för varje enskilt fall och prioriterar utifrån det. Sen vill vi så klart alltid kunna ge våra patienter vård så fort som möjligt, säger han

Allra längst är köerna inom ortopedi följt av öron-näsa-hals och ögon.

Hör mer om vad de långa operationsköerna beror på i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.