Mannen försvann i närheten av Fox Glacier i centrala Nya Zeeland. Foto: Mark Jobling/Wikimedia Commons

Anmäldes försvunnen på Nya Zeeland – länsbo kan nu dödförklaras

Publicerad

Inget tyder på att den man från Närke som anmäldes försvunnen på Nya Zeeland förra året är vid liv. Den bedömningen gör Skatteverket, som kan komma att dödförklara mannen om inga livstecken anmäls inom sex månader.

Det är närstående till mannen som ansökt om dödförklaring av den man som försvann på Nya Zeeland i mitten av maj förra året.

Mannen, som befann sig på Nya Zeeland för att jaga, anmäldes saknad till polisen den 17 maj.  Vid eftersökningar hittades mannens tält med sovsäck och liggunderlag på ett par tusen meters höjd. Den 22 maj bedömde en läkare att mannen inte kunde ha överlevt i den kalla temperaturen som låg på mellan 5 och 10 minusgrader. Sökandet avbröts två dagar senare.

Inget tyder på att mannen inte lever

Om det inte är utrett att en försvunnen person är död, får frågan om dödförklaring enligt lagen tas upp tidigast ett år efter försvinnandet. Enligt Skatteverkets bedömning är det inte utrett att mannen som anmäldes försvunnen från Nya Zeeland är död, men enligt myndigheten har det heller inte framkommit något som tyder på att han är vid liv.

Mot bakgrund av det har de nu utfärdat en kungörelse. I den kommer de uppmana den försvunne eller personer som har information om honom att höra av sig till Skatteverket inom sex månader. Om det inte framkommit att mannen lever inom den tidsperioden, kommer han Skatteverket förklara att han är att anse som död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.