Det gamla pappersbruksområdet är idag stängt för allmänheten, men i klippet kan du följa med på en rundvandring. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Övergivna industriområdet ska bli över 1 000 nya hem

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ett av Örebros gamla industriområden förvandlas till ett nytt stort bostadsområde.

Efter många års väntan drar arbetet igång med att förvandla den förorenade marken vid det gamla pappersbruket till över tusen nya hem.

Det har gått nio år sen Örebro kartongbruk lades ner.

En stor markyta har sedan dess stått oanvänd i en attraktiv del av Örebro, på cykelavstånd till både centrum och universitetet och med Osets naturreservat som granne.

– Jag tycker att det finns en fantastisk potential i det här området. Framförallt med närheten till naturreservatet som jag tror kommer att få väldig stor påverkan på karaktären för hela området, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt i Örebro.

De lokaler som finns kvar på området har vandaliserats. – Det är ett område som jag tror många reagerar på att det står tomt. Att det kanske upplevs som en otrygg miljö och att man undrar ”Varför görs inget här?”, säger stadsarkitekten Peder Hallkvist. Foto: Jesper Mattsson/SVT

1000-1500 bostäder

Nu drar det konkreta arbetet med det nya bostadsområdet igång. En detaljplan som visar hur och var man ska bygga kommer att göras i år. Mellan 1 000 och 1 500 bostäder ska rymmas på markytan.

– Vi planerar att omvandla hela papperbruksområdet. Det är ju i dag industrimark och tanken är att det ska bli en helt ny stadsdel med bostäder, förskola och möjligtvis andra inslag av verksamheter, säger projektledaren Helena Johansson.

Stadsarkitekten Peder Hallkvist och projektledaren Helena Johansson på pappersbruksområdet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Förorenad mark

Några av de gamla byggnaderna står fortfarande kvar, men det mesta från den drygt hundraåriga epoken med tillverkning av papper och kartong har redan rivits. Nu återstår en omfattande sanering av marken innan de första bostäderna kan börja byggas.

– Vi har mycket markföroreningar. Men vi har även väldigt mycket rivningsmassor från de tidigare byggnaderna som stod här inne på området, säger projektledaren Helena Johansson.

Om fyra till fem år hoppas man att de första bostäderna ska börja byggas.

Området kommer sedan att byggas ut i etapper.

– Det är en plats där jag tror att väldigt många vill bo i framtiden, säger Peder Hallkvist.

Om några år ska de sista resterna av pappersbruket vara borta. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.