Mannen till höger på bilden är den person som dömts för folkrättsbrott av Svea hovrätt. Foto: Åklagarmyndigheten

Överklagar dom om grovt folkrättsbrott till HD

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i vår fastställde hovrätten tingsrättens dom att den 46-årige mannen skriven i Karlskoga skulle dömas till livstidsfängelse och utvisning för folkrättsbrott. Nu har domen överklagats till Högsta domstolen.

Mannen, som är skriven i Karlskoga, deltog i strider i Syrien under 2012 och fångades då på film när han deltog i avrättningen av sju män från den syriska regimen. Filmmaterialet består av flera klipp som använts som bevisning mot mannen.

LÄS MER: Livstids fängelse för Karlskogabo som deltog i avrättning i Syrien

Överklagar domen

46-åringen greps i mars 2016 och dömdes av Stockholms tingsrätt till livstidsfängelse och utvisning i februari i år. Domen överklagades till Svea hovrätt som valde att fastställa tingsrättens dom. Nu har alltså den domen överklagats till Högsta domstolen. Överklagan inkom till Svea hovrätt idag och bör vara hos Högsta domstolen under morgondagen.

Erkänner avrättningen

Som grund till överklagandet anger mannen att han inte gjort sig skyldig till något straffbart och att åklagaren mot hans nekande styrkt gärningen. Han erkänner samtidigt att han deltagit i avrättningen av sju regeringssoldater på det sätt som åklagaren påstår– men det ska ha skett på order av överordnat befäl i syfte att verkställa en dödsdom som meddelats av ett rättsligt råd.

Kräver prövningstillstånd

Alla mål som överklagas till Högsta domstolen tas inte upp till prövning. För att den ska ta upp målet krävs att Högsta domstolen först har lämnat ett så kallat prövningstillstånd. Som skäl till prövningstillstånd anges i överklagan frågan om icke-statliga väpnade gruppers rätt att upprätta legitima domstolar. 

SVT Nyheter söker mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.