I klippet berättar överläkaren Martin Sundqvist om utmaningarna som kommer med att analysera ett helt nytt virus. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Överläkaren om coronaanalysen: ”Vi hade väldigt lite på fötterna men det har fungerat bra”

Publicerad

När labbet på USÖ skulle börja göra coronaanalyser fanns ett känt fall i Sverige och det fanns det inget material ifrån.

– Vi fick gå på det Folkhälsomyndigheten kunde dela med sig av för att utvärdera metoden, säger Martin Sundqvist, överläkare på USÖ.

– Vanligtvis när vi sätter upp analyser är vi noga med att ha alla kontrollsystem på plats och att vi ska veta precis vad vi hittar men i det här fallet hade vi inte möjlighet till det, säger Martin Sundqvist, medicinskt ansvarig på laboratoriemedicinska kliniken för klinisk mikrobiologi på USÖ.

Trots de annorlunda förutsättningarna när arbetet med coronaanalysen inleddes är analysen säker enligt Martin Sundqvist.

Coronaviruset i Örebro län

– Analysen är både känslig och väldigt specifik för att det är coronaviruset vi hittar, säger han.

Provtagningen spelar roll för resultatet

Samtidigt trycker han på att all mikrobiologisk diagnostik också handlar om själva provtagningen.

– Det spelar in hur provet tas och om patienten just då har sjukdomen på rätt ställe, alltså där vi tar provet. Mellan den åttonde och tionde sjukdomsdagen finns inte infektionen kvar så mycket i näsan utan har flyttat ner till lungorna, säger Martin Sundqvist.

Hör Martin Sundqvist berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet