Elisabeth Granbom på möte med Hallsbergs kommun. Foto: Rebecka Lindström/SVT

Översvämningsdrabbade mötte kommunen: ”Jag kämpar varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal Hallsbergsbor kom till Alléskolans aula på tisdagskvällen. En del av dem kritiserade Hallsbergs kommun för att inte ge tillräckligt med information till boende om översvämningarna och arbetet efter.

Elisabeth Granbom är en av de värst drabbade av översvämningen i Hallsberg i början av september. Hon står fortfarande utan hem. Alla golv och delar av väggarna måste bytas ut. Hon är kritisk till hur kommunen agerat efteråt.

– Jag tycker de hade kunnat informerat via vanlig post och inte bara via deras hemsida. Jag har inte ens tillgång till Internet. De vet vilka som är värst drabbade och det tar inte lång tid att leta upp våra adresser.

Ansvarsfrågan

Elisabet Granbom tycker också att mycket ansvar lades över på SMHI.

– Jag hoppas att kommunen nu tar ansvar framöver. Jag har inte fått den hjälpen som jag hade förväntat mig. Jag har känt mig ganska bortglömd. Det har varit otroligt tufft och är fortfarande jättejobbigt. Jag kämpar varje dag.

”Tog inte emot min anmälan”

Helena Lindström från Sköllersta är även hon tveksam till att Hallsbergs kommun har skött allt bra.  Hon fick in vatten genom avloppssystemet i sin källare.

– När jag ringde krisnumret så ville dom inte ta emot min anmälan. Att dom inte prioriterar ärendet känns helt okej, men dom borde ha tagit emot min anmälan åtminstone, säger hon.

Förstår kritiken

Kommundirektören Torbjörn Dybeck har förståelse för en del av kritiken.

– Vi lyssnar på kritiken och tar till oss av den. Själv tycker vi att vi har varit bra på att informera via vår hemsida. Men vi kan säkert bli bättre och använda andra kanaler.

Det framkom även åsikter om att kommunen hade kunnat förebygga det som hänt. Till exempel med bättre underhåll av vattensystemet. Men där höll inte kommundirektören med:

– Det vi har sett hittills är inte att vi hade kunnat förhindra det som hände. Det kom uppåt 118 mm under kort tid. I den riktning som vårt vattensystem ligger, öst – västlig, så hade det inte kunnat gå att göra något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet