• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Barn som är överviktiga löper större risk att drabbas av astma. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Övervikt ökar risk för lungproblem bland barn

Publicerad

Överviktiga barn riskerar i större utsträckning att drabbas av lungproblem när de når tonåren, det visar ny forskning enligt Hjärt-lungfonden.
– Vår forskning tyder på att övervikt hos barn påverkar lungorna i större utsträckning än vad man tidigare kunnat visa, och att det sannolikt är en riskfaktor för astma, säger Sandra Ekström, forskare i miljömedicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet.

I Örebro län lever runt 30 000 människor med astma. I och med den nya forskningen hoppas man nu kunna minska mängden som utvecklar sjukdomen.

– Vi ser störst påverkan på lungfunktionen hos de barn som var överviktiga vid både 8 och 16 års ålder, medan ingen tydlig påverkan sågs hos barn som nått normalvikt vid 16 års ålder. Det tyder på att förloppet är omvändbart och att behandling av övervikt kan vara ett sätt att mildra eller förhindra astma, säger Sandra Ekström, i ett pressmeddelande.

I studien har knappt 3 000 barn medverkat vid 8 respektive 16 års ålder och nästa steg är att undersöka vad som ligger bakom sambandet mellan övervikten och den nedsatta lungfunktionen.

Fem symptom på astma

Visa

– Återkommande perioder av hosta.
– Väsande och pipande andning.
– Tryckkänsla över bröstet.
– Andnöd.
– Ångest i samband med anfallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer