Kulturskolan i Örebro försöker jobba med förebilder. Foto: Axel Brantemo/SVT

På kulturskolan är tjejerna i majoritet

Uppdaterad
Publicerad

På kulturskolorna landet om är den absoluta majoriteten tjejer och så även i Örebro, men nu vill kommunen locka dit fler killar.

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna hit och att vi ska vara attraktiva för alla, säger Lars Hilmersson, kulturchef i Örebro.

SVT Play: Här är tjejerna i majoritet

Kulturskolan i Örebro län

Enligt statistik från Kulturskolerådet är 65 procent av eleverna på kulturskolan tjejer nationellt sett och det ser liknande ut i Örebro kommun. Det är något som Kulturskolan i kommunen är väl medveten om enligt Lars Hilmersson, men det finns svårigheter.

– Det är så att det är långa traditioner och vana för många familjer att tjejer håller på mer med kulturverksamhet, säger han.

Försöker ni jobba mot det här?

– Ja, det gör vi. Beroende på ämnen ser det väldigt olika ut. I vissa ämnen är det flest tjejer och andra mest killar, men vi försöker jobba för att båda könen ska känna sig välkomna i alla ämnen, säger Lars Hilmersson.

Flera utmaningar

Bland annat försöker de jobba mycket med förebilder, men det finns utmaningar även där.

– Det är svårt när det ser likadant ut på utbildningarna och det har länge sett likadant ut professionellt. Det är viktigt att hitta förebilder för båda könen inom alla ämnen, säger Lars Hilmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturskolan i Örebro län

Mer i ämnet