Inför sommaren – länsstyrelsen på tå vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Ett mer extremt väder med översvämningar och torka är att vänta i ett förändrat klimat. Det är inget lokalt problem, men förra sommarens torka och totalt 200 bränder i länet har satt extra fokus på frågan och numer har Länsstyrelsen veckovisa möten med andra aktörer för att ligga steget före.

Länsstyrelsen är samordnande vid kriser. Och det var på ett frukostmöte på Örebro slott som Länsstyrelsen presenterade nuläget och en framtidsanalys.

– Nu är vi på tårna och igång. Om något händer så är inte startsträckan så lång att få igång alla insatser. Det behövs ett helhetsperspektiv från den lilla krisen till det som kan bli väldigt stort, säger Maria Nordström, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Möten varje vecka

Förra sommarens avlösande bränder och torka fick Länsstyrelsen i Örebro att införa veckovisa möten med bland annat polis, räddningstjänst, länets kommuner och Försvarsmakten för att stämma av läget och identifiera risker.

Och det finns också en tydlig medvetenhet kring semestrar.

– Det är viktigt att det alltid finns nyckelpersoner på plats eller som man i alla fall vet att man kan nå. Det har funkat förut, men nu tänker vi på det på ett annat sätt, säger Maria Nordström.

Helt annat läge i år

Förra sommaren uppstod sammanlagt 200 bränder i länet. Läget i år är ett helt annat. Tack vare regnet, som varit normalt i maj för årstiden, råder ingen ökad risk för bränder i skog och mark. Och även om de stora vattenmagasinen fortfarande är mycket under det normala så är läget lugnt.

– Stora vattenmagasin är tröga och det tar tid att fylla upp. Men magasinen är inte tömda, nivåerna är bara lägre och det råder ingen brist på vatten, säget Peder Eriksson, enhetschef för vatten- och naturmiljö på Länsstyrelsen i Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.