Padelfeber i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

De två padelbanorna på orten har inte ens ett år på nacken men redan är ett 100-tal lindesbergare med och tävlar i den populära racketsporten. – Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat förstå att det skulle bli så här, säger Stefan Leskinen klubbchef för Lindesbergs golfbana.

Padelspelandet i landet tog fart under 2015. Exploderade under förra året främst i storstäderna men det har alltså smällt rejält i lilla Lindesberg också.

– Det är den allmänna uppfattningen att padel är Sveriges snabbast växande sport säger Stefan Leskinen, klubbchef vid Lindesbergs golfklubb.

Det är golfklubben och tennisklubben som gemensamt startat padelverksamheten och anlagt två utomhusbanor. Padel brukar beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Precis som i squash spelar man i en bur och får utnyttja väggar, men man har nät som i tennis och räknar poäng på samma sätt.

Connie Hägerström. Foto: Sophie Olsson Rahlen/SVT

Connie Hägerström är en av de som blivit bitna av padeln och spelar två- tre gånger i veckan. Hon började förra året efter lite tjat från bekanta.

– De sa att det är så enkelt och att alla kan spela. Jag har spelat tennis förut men det här är roligare, säger hon.

Kändisar bakom padelanläggningar

I Sverige har det funnits utomhusbanor under en tid men det är först på senare år när kändisar som Jonas Björkman, Marcus Ericsson, Foppa och Zlatan etablerat inomhusbanor som det tagit rejäl fart. Enligt det tidbokningsföretag de flesta anläggningar använder gjordes 10 000 tidsbokningar under 2015. Förra året var motsvarande siffra 98 000.

Stjänglansen har absolut gjort sitt menar Stefan Leskinen men har inte varit viktigast för utvecklingen i Lindesberg.

– Vi har 30 procent tjejer som spelar hos oss. Tjejerna driver på utvecklingen och det är nog den största anledningen till att det har blivit så populärt, säger han.

Fler banor behövs

Den typiske spelaren är i medelåldern och att göra sporten mer tillgänglig för juniorer beskrivs som en viktig pusselbit för att göra padeln till en breddidrott men allra viktigast nu är fler banor.

– Det som hindrar sporten från att växa snabbare är antalet banor. Man siktar på 1 000 banor i Sverige inom fem år. Idag finns omkring 300 stycken, säger Stefan Leskinen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.