Örebro tingsrätt. Foto: Anders Nord

Pappa förde bort sina barn till Polen – häktas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har häktats vid Örebro tingsrätt efter att ha fört bort sina barn och tagit med dem till Polen i slutet av mars .

Pappan ska under den aktuella dagen ha haft tillstånd att umgås med sina tre barn, som enligt LVU varit placerade i ett familjehem sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Han ska då ha tagit dem från familjehemmet och utan tillstånd fört dem till Polen. Polska myndigheter påträffade mannen tillsammans med barnen på en flygplats i Polen och han häktades i dag i Örebro tingsrätt i sin utevaro.

Brottet han misstänks för, egenmäktighet med barn, bedöms som grovt. Det eftersom barnen är skyddslösa och har svårigheter att värja sig, att de varit omhändertagna enligt LVU och att han fört dem utomlands.

Rätten valde dock att begränsa brottet till inom Sverige och gäller alltså för den tid då mannen begick brottet i landet. Åklagare Lars Duberg är fåordig om ärendet.

– Nu fortsätter utredningen. Mer än så kan jag inte kommentera, säger Lars Duberg.

Den häktade mannen är bosatt i Västsverige och brottet ska ha skett i Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.