Johan Bävman, konstnär och fotograf. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Pappabilder väcker diskussioner – och provocerar

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på pappor som tar hand om sina barn – det har skapat debatt runt om i världen.

Ännu en dryg månad går det att se den omdebatterade men även uppskattade utställningen Swedish Dads i Wadköpingsrummet i Örebro.

– Min mening är inte att hylla dessa pappor utan att skapa en debatt och diskussion runt om i världen om varför detta ses som så unikt, säger Johan Bävman, som i söndags höll ett föredrag i Örebro utifrån sina fotografier.

Har visats i 30 länder

Hittills har utställningen visats i 30 länder, och just nu turnerar den bland annat i Japan. Och den svenska modellen med 480 betalda dagar för att föräldrarna ska kunna ta hand om sitt nyfödda barn, är unik.

– För mig blev föräldraskapet en chock. Jag kände inte igen mig i de förebilder som jag såg. Det var ett stort ansvar att ta hand om någon annan, att inte ha sig själv i fokus längre. Det blev starten för mina bilder, säger Johan Bävman.

Som kvinna och 50+ känner jag mig provocerad av din utställning. Varför tror du att jag gör det?

– Den sorgliga förklaringen är att om det varit kvinnor på bilderna hade jag inte stått här. Det här har alla kvinnor gjort i urminnes tider, och aldrig blivit premierade för det.

– Helt plötsligt får dessa män komma till tals, som tillhör den lilla grupp av 14 procent som delar föräldrapenningen lika med sin partner. Om fler män ska vilja vara hemma menar jag att det krävs förebilder som de kan relatera till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.