Viktor Almqvist, pressekreterare på Europaparlamentets presstjänst, om sista tiden innan valet. Foto: TT

Pressekreteraren Viktor, 29, har bråda dagar i Bryssel inför EU-valet

Publicerad

Som pressekreterare på Europaparlamentets presstjänst i Bryssel har Viktor Almqvist från Örebro bråda dagar inför EU-valet.
– Det har varit fullt upp senaste tiden. I tider då hela det europeiska projektet ifrågasätts är det extra viktigt att sakligt informera om vad EU gör, säger han.

Sedan 2016 är Viktor pressekreterare på Europaparlamentets presstjänst i Bryssel, något som i hans fall också omfattar parlamentets utskott för utrikesfrågor och underutskott för mänskliga rättigheteter.

– Jag skriver pressmeddelanden om alla viktiga debatter, utfrågningar, delegationsbesök och omröstningar inom mitt politikområde, på engelska, och hjälper svenska brysselbaserade korrespondenter med att svara på diverse frågor, säger Viktor, som började som trainee.

Hjälper till med kommunikation

Presstjänsten handhar allt som har med parlamentets lagstiftande verksamhet att göra och hjälper ledamöterna med en del av kommunikationen – till exempel att organisera och moderera presskonferenser.

– Det är fantastiskt roligt att få vara del av ett så stort maskineri. Senaste tiden har allt kretsat kring att informera media om EU-valet och förbereda alla praktiska detaljer inför valdagarna i Bryssel, säger Viktor.

Miljö- och klimatfrågan är den viktigaste politiska frågan för unga mellan 18 och 29 år, enligt flera opinionsundersökningar. Något som också kan få fler att rösta än vid tidigare EU-val.

Alla påverkas

Viktors bästa argument för att rösta är att EU-besluten påverkar alla svenskars dagliga liv, oavsett om det handlar om miljö, upphovsrätt, hälso- eller konsumentskydd. Därför, menar han, är det lika viktigt att rösta i riksdagsvalet som att vara med och avgöra vilka som utformar politiken på EU-nivå.

– Särskilt eftersom vi ändå måste rätta oss efter det som beslutas här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer