Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Anders Åhrlin, (M), John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro och kommunalrådet Jimmy Nordengren (C) presenterade hur det kommande samarbetet kommer att se ut i Örebro de kommande fyra åren. Foto: Fanny Hult /SVT

Nytt styre i Örebro kommun: S, M och C går ihop i koalition

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades det nya samarbetet som ska styra Örebro den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna och Centerpartiet fortsätter att samarbeta, men nu ska även Moderaterna vara med i styret.

Samarbetet presenterades på en pressträff på tisdagen där John Johansson, (S), Anders Åhrlin, (M), samt Jimmy Nordengren, (C) deltog.

– Valresultatet gav för handen att sittande kommunledningen tappade möjligheten att styra samtidigt som det var ett valresultat där inget av blocken var en tydlig vinnare, säger John Johansson (S), som föreslagits bli kommunstyrelsens ordförande. 

Valet 2022 Örebro län

Får majoritet i kommunfullmäktige

Han berättar att han fört samtal med alla partier utom Sverigedemokraterna och Örebropartiet. Alternativen har stängts succesivt, och till sist återstod Moderaterna och Centerpartiet.  

– En historisk dag för Örebro kommun, säger Anders Åhrlin, (M). 

– Vi har väldigt goda ambitioner för Örebro, där vi fokuserar på vad som är viktigt att lösa. Bland annat har vi en tuff ekonomisk situation att lösa.   

Tillsammans har de tre partierna 36 mandat av 65 i Örebros kommunfullmäktige, och har alltså majoritet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet