Foto: Malin Gotlin /SVT

Påskfärgade ägg helt naturligt

Uppdaterad
Publicerad

Rosa, turkosa och chokladbruna. Ja, för den som har egna höns så är inte äggen nödvändigtvis vita.

– Maran lägger de här chokladbruna äggen, säger Frank Hartwig som är ordförande i Bergslagens rasfjäderfäförening och pekar på ett ägg i den färgglada korgen.

Själv har han höns som lägger vita ägg. Färgen på skalet är inte det viktigaste för honom. De ”pastelliga” äggen i korgen har han lånat av en vän i föreningen, som har många olika raser. Och han märker att det finns ett ökat intresse för att ha höns i trädgården.

– Det är fler som hör av sig och frågar om en speciell ras och vill ha tips. Jag tror många upptäcker att det är en bra hobby och så får man ju goda ägg, säger Frank Hartwig.

Men att ha höns kräver också daglig skötsel och att man skyddar dem från rovdjur.

Starta klippet för att få några tips på vad man behöver tänka på och vilka höns som kan passa för en nybörjare.

Tillstånd för höns i stan krävs oftast

I de flesta kommuner måste man anmäla att man vill ha höns om man bor i ett tätbebyggt område. Handläggningen för ärendet kostar olika beroende på vilken kommun man bor i. Det är också olika regler i olika kommuner för hur många höns man tillåts ha och om man får ha tupp eller inte. Det finns också kommuner som tagit bort anmälningsplikten och därmed kostnaden, Göteborg är ett sådant exempel.

Så här kostar det i följande kommuner:

Örebro: 3060 kronor

Västerås: 980 kronor

Uppsala: 980 kronor

Stockholm: 2360 kronor

Södertälje: 2280 kronor

Norrköping: 928 kronor

Linköping: 1000 -2000 kronor

Eskilstuna: 988 kronor

Det är inget högt tryck på att ha höns i tätbebyggt område. Kommunerna ovan har ungefär en handfull ärenden per år, Stockholm har drygt 10 per år. En del ser en tendens till att ansökningarna ökat något de senaste åren och en del tror att det finns ett mörkertal, på grund av att folk inte vet att de behöver anmäla att de har höns.

Om man bor på landet, utanför detaljplanerat område, så behövs varken tillstånd eller anmälan till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.