Olaf Valby blev upprörd när han såg sin svårt sjuke granne ligga i trapphuset. Foto: Johan Pisoni /SVT

Patient blev liggande i trapphus i Karlskoga – sjuktransporten kunde inte bära

Uppdaterad
Publicerad

En svårt sjuk man i 85-årsåldern blev liggande i sitt trapphus i över en timme efter att skjutsats hem från Universitetssjukhuset i Örebro. Anledningen: Länstrafiken kunde inte bära honom.

– Jag blev upprörd när jag såg det här. Har de inte rätt utrustning i bilen ska de inte heller köra, säger grannen Olaf Valby som blev vittne till händelsen.

Sjukhuset hade beställt extra personal till transporten eftersom att patienten är allvarligt sjuk och måste ligga ner.

Men trots det klarade inte Länstrafikens två medarbetare av att bära upp den sjuka mannen till sin lägenhet.

– När man kom till patientens bostad såg man att den hade en spiraltrappa. Man insåg då ganska snabbt att den bärhjälp man hade med inte var nog för att bära upp patienten, säger René Banghöj som är chefläkare på USÖ.

Registrerad i avvikelsesystemet

Hemtjänsten, som också befann sig på platsen, tog då kontakt med brandkåren som fick rycka ut för att hjälpa till. Patienten hade då varit liggandes i trapphuset i över en timme.

– Vi har registrerat den här händelsen i vårt avvikelsesystem på respektive klinik. Vi kommer därför jobba vidare med det här och förmedla till avvikelsen mellan varandra för att det inte ska ske igen.

Vem bär ansvar för att informationen om spiraltrappan inte kom fram?

– Det är svårt att säga rakt uppochner. Men frågan har förmodligen aldrig ställts, varesig från vårdplaneraren på respektive klinik eller från sjukreseenheten. Det är en lärdom vi tar med oss, säger René Banghöj.

Länstrafiken vill inte svara

SVT Nyheter Örebro har sökt Länstrafiken i Örebro för en kommentar. I ett mejl svarar områdeschefen Johan Ljung att Länstrafiken inte kommer svara på några frågor kring ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.