Patienten var aggressiv och misshandlade vårdpersonal med ett järnrör. Foto: SVT /TT

Patient slogs med järnrör – personal skadades allvarligt

Publicerad

En psykiskt sjuk patient som var inlagd på en psykiatrisk observationsavdelning vid universitetssjukhuset i Örebro blev allt mer aggressiv och kom till slut över ett järnrör. Han misshandlade två skötare som båda skadades allvarligt. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Det var en kväll i september i år som en person i behov av vård kom in tillsammans med polis till den psykiatriska akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Han lät sig frivilligt omhändertas och lades in på den psykiatriska observationsavdelningen. Under kvällen blev mannen allt mer aggressiv. Jourhavande läkare bedömde att man kunde avvakta, så länge patienten stannade på sitt rum.

Hittade ett järnrör

Strax innan midnatt gick mannen ut i korridoren och hittade en dörr som var öppen in till personalens rond- och rapportrum. Väl därinne hittade han ett järnrör tillhörande en säng som han började slå sönder fönsterrutor med.

Personal tryckte på överfallslarmet och annan personal inom psykiatrin kom för att hjälpa till. När de kom fram till avdelningens ytterdörr kunde de inte se vad som utspelade sig bakom det frostade glaset där mannen fanns.

Skadades allvarligt

När de öppnade dörren gick mannen till anfall med järnröret och misshandlade dem kraftigt. Polis och väktare kunde senare övermanna patienten, som lades i bältessäng.

De två skötarna skadades så pass allvarligt att de tvingades uppsöka akutsjukvård.

Händelsen har förutom internavvikelserapportering även anmälts både till polisen och Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer