Per Hilmersson blir vice generalsekreterare för Europafacket Foto: TCO

Per från Örebro blir vice generalsekreterare för Europafacket

Publicerad

Per Hilmersson från Örebro har valts till vice generalsekreterare för Europafacket. Nationella fackliga organisationers europaorganisation som omfattar 45 miljoner medlemmar.

Han föddes i Örebro, flyttade till Kumla när han var sju år gammal, och därefter tillbaka till Örebro för att studera samhällsvetenskap och historia på universitetet. Under studietiden väcktes Per Hilmerssons intresse för EU.

– Efter det flyttade jag till Bryssel och jobbade där.

Internationell chef

Han har bland annat jobbat för Margot Wallström (S) under hennes tid som kommissionär i EU-kommissionen och som chef för det fackliga brysselkontoret. I dagsläget arbetar han som internationell chef på TCO.

– Jag kommer jobba med att främja arbetstagarnas och de fackliga medlemmarnas intressen på europeisk nivå. Jag kommer främst arbeta med arbetsmarknadspolitik, arbetsmiljö, fri rörlighet och internationell handel.

45 miljoner medlemmar

Europafacket omfattar de svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO, och totalt 90 fackliga organisationer i 38 länder. Totalt innebär det 45 miljoner medlemmar.

Den 1 juni tillträder Per Hilmersson sin nya tjänst. Innan dess är det val till Europaparlamentet, och det märks nere i Bryssel.

– Det är spänt. Det finns en risk att de högerextrema nationalistiska partierna ska öka sitt inflytande i Europaparlamentet, det är inte en bra utveckling för Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer