Anders Ahlsson på USÖ hoppas att kontrollerna snart ska kunna genomföras i snabbare takt. Foto: Region Örebro/SVT

Försenade mammografikontroller på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för lite personal vid mammografiverksamheten i Region Örebro. Bristen gör att det tar längre tid innan kvinnor kallas till mammografiundersökningar.

Bristen på mammografienheter märks i hela landet. Enligt en undersökning som Cancerfonden och undersökningsföretaget Axánd gjort så är det personalbrist på 85 procent av landets mammografiverksamheter. Det är främst bröstradiologer och mammografisjuksköterskor som saknas.

– Personalbristen inom mammografiverksamheten är så pass allvarlig att verksamheten riskerar att haverera redan inom ett par år. Det är en kritisk situation som kommer innebära att färre fall av bröstcancer upptäcks i ett tidigt stadium då chansen till bot är större, säger Jan Zedenius, chefläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Cancervård Örebro

Saknas flera tjänster

På enheten i Örebro finns just nu en heltidsanställd bröstradiolog, enligt Cancerfonden behövs fyra. Men Anders Ahlsson, områdeschef på USÖ, tycker inte att situationen är så alarmerande som Cancerfonden uppger, trots att det fortfarande är förseningar på grund av tidigare personalbrist.

– Det är överraskande att Cancerfonden går ut med detta nu. Vi har inte haft det så bra på länge som nu.

Anders Ahlsson säger att det i dag bara saknas en bröstradiolog på avdelningen.

– Vi har en färdig mammograför och två röntgenspecialister under upplärning tack vare utlandsrekryteringar som vi är väldigt glada över. För ett par år sedan hade vi fler vakanser och läget var mer ostadigt.

Hoppas komma i kapp

I Örebro har omkring 5 500 kvinnor väntat längre än de borde behöva, enligt Cancerfonden, som uppger att Region Örebro ligger fyra månader efter med kallelserna och att intervallen mellan screeningundersökningarna ofta är längre än två år.

Den som upptäcker en knöl i bröstet behöver inte vänta längre än garantitiden menar Ahlsson, men att det fortfarande är fyra månaders förseningar när det gäller kallelser till rutinmammografi, stämmer dock.

– Det är ett problem för oss, men det jobbar vi med. Vi är optimistiska om att vi ska komma ikapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancervård Örebro

Mer i ämnet