• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Verksamhetschef på Folktandvården, Anna Westin, är glad över att patienter i riskgrupperna nu kommer att prioriteras. Foto: SVT

Personer i riskgrupperna för covid-19 välkomnas tillbaka till Folktandvården

Uppdaterad
Publicerad

Under ett halvår har Folktandvården valt att pausa kallelserna för patienter som befinner sig i riskgrupperna för covid-19. Men sedan några dagar tillbaka har man nu börjat ringa upp patienterna igen.

– Det är för att smittan just nu är så låg som vi i samråd med Folkhälsomyndigheten väljer att öppna upp igen, säger Anna Westin, verksamhetschef på Folktandvården i Örebro. Nu väljer vi att prioritera den gruppen.

Tryggt i behandlingsrummet

Men riktigt som vanligt är det inte. Patienter i riskgrupperna kommer att erbjudas att vänta i tomma behandlingsrum för att slippa väntrummen och andra kan välja att vänta utomhus för att bli uppringda när det är deras tur inne på kliniken.

– Inne i behandlingsrummet är det tryggt både för patienter och personal. Det är viktigt att vi tänker på hur man tar sig dit. Det gäller även hur man färdas till tandläkaren. Vi uppmanar de som kan att cykla och gå.

Märkt en ökning

Hur det halvårslånga uppehållet påverkat patienterna är svårt att säga men på sex månader brukar det inte hända så mycket enligt Anna Westin.

– Men vi har redan sett en liten ökning av patienter i riskgrupperna som hört av sig och behöver hjälp så vi hoppas så klart att ingen suttit hemma med tandvärk och inte vågat komma hit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet