Planen: Tolv brandkårer till ska rädda liv vid hjärtstopp

Publicerad

På ytterligare tolv orter i länet kan brandkåren snart börja rycka ut för att rädda människor som fått hjärtstopp. Både Region Örebro län och brandkårerna vill nu satsa på att fler ska få snabb hjälp i väntan på att ambulansen hinner fram.

När ett larmsamtal kommer till 112 om att en människa fallit ihop i ett misstänkt hjärtstopp så skickas både ambulans och brandkår. Men inte på alla orter.

Systemet har testats, men bara på en del av Örebro läns brandstationer. Nu är länets brandkårer beredda att låta samtliga 32 stationer åka på larmen. Varje utryckning kostar runt 1100 kronor.

– Det här har slagit mycket väl ut. Vi har till och med räddat flera liv, säger brandchefen P-O Staberyd vid Nerikes Brandkår.

– Vi har räddat flera liv, säger brandchefen P-O Staberyd vid Nerikes Brandkår. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vill införa systemet på samtliga stationer

Det är Region Örebro län, som ansvarar för sjukvården, som betalar och där förbereder man just nu ett nytt mer omfattande avtal.

– Vi jobbar för att införa det här på alla stationer. Och då även på de värn som finns, säger Mats Björeman, överläkare och medicinsk rådgivare vid Region Örebro län.

Det betyder att ytterligare tolv brandstationer kommer att rycka ut med hjärtstartare om politikerna klubbar igenom förslaget som läggs i höst.

Det handlar om de mindre stationerna i Glanshammar, Hammar, Hasselfors, Mariedamm, Nyhyttan, Olshammar, Ramsberg, Rockhammar och Vedevåg.

Men också om de största stationerna i länet: Karlskoga, Lindesberg och Örebro. Där finns redan idag både sjukhus och ambulansstationer. Därför är tanken där att brandkåren ska kunna rycka ut om de är närmast eller om alla ambulanser är upptagna med andra viktiga larm.

– Vi jobbar för att införa det här på samtliga stationer, säger Mats Björeman, överläkare och medicinsk rådgivare vid Region Örebro län. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Viktigt att allmänheten hjälper till och agerar

Om både regionen och brandkårerna fattar beslut i höst kan alla brandkårer börja åka på hjärtlarm redan vid årsskiftet.

Men även om det finns brandstationer på 32 orter jämfört med ambulansstationer på 6, så krävs en ännu snabbare insats för att få igång hjärtat.

Det är viktigt att fler privatpersoner går hjärträddningskurs. Privatpersoner kan gripa in sekunder efter någon faller ihop. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Att allt fler privatpersoner har gått en hjärträddningskurs är viktigt. De kan gripa in sekunder efter någon faller ihop och börja med hjärtkompressioner under de minuter det tar för brandkåren att komma med en hjärtstartare.

– När allmänheten agerar, när brandkåren kommer och gör sitt och ambulansen kommer, så det blir en väldigt bra kedja. Det är då man räddar liv, säger P-O Staberyd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer