• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Smedjebackshuset i Wadköping. Foto: Örebro kommun

Planer på ett vandrarhem i Wadköping

Publicerad

Örebro kommun söker efter någon som vill driva ett vandrarhem i Wadköping. Det är tänkt att inrymmas i ett av husen som tidigare stod i kvarteret Smedjebacken på Skolgatan i Örebro.

Smedjebackshuset som byggdes på 1800-talet står numera i Wadköping, nära scenen på Spelgården.

Kommunens skriver på sin hemsida att de ”söker en målmedveten och kreativ entrepenör som vill hyra Smedjebackshuset för att bedriva vandrarhemsverksamhet.”

– Det finns ett utvecklingsprogram för Wadköping som fritidsnämnden antog redan 2016. Där finns det förslag om vandrarhem men då fanns det ingen ledig byggnad, säger Maria Gustafsson, enhetschef Wadköping.

Upp till 16 bäddar

Kontoret som funnits i huset har nu flyttats och därmed öppnades en möjlighet.

– Då tänkte vi att det passar bra att omvandla Smedjebackshuset till ett vandrarhem.

122 kvadratmeter i två plan finns att tillgå för verksamhet i huset, som på olika sätt håller på att anpassas.

Kommunen räknar med att mellan 12 och 16 bäddar kommer kunna finnas och på innergården ska uteplatser skapas för vandrarhemmets gäster.

Kulturhistorisk hänsyn

Intressenter ska i sin ansökan redovisa hur de avser bedriva verksamheten beträffande målgrupper, öppettider, kostnader och tillgänglighet.

– Det finns några som har lämnat in en intresseanmälan och några som har hört av sig via mejl och sagt att de är intresserade, säger Maria.

I urvalet bland de sökande kommer kommunen ta hänsyn till hur Wadköpings kulturhistoriska värden planeras tas till vara i utformningen.

– Vi vill ju att den som kommer hit har en förståelse för vad Wadköping är och de kulturhistoriska värdena som finns. Arbtet kommer att ske tillsammans med entrepenören som kommer att driva det här, säger Maria Gustafsson.

Tiden för att senast lämna in intressanmälan går ut den 28 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer