Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året var det många som hjälptes åt med första spadtaget för bland en tomat- och räkodling vid Billeruds pappersbruk i Frövi. Men några räkor kommer det nu inte att bli. Hör företagets Regenergy Frövi vd Ingrid Schuster förklara varför i videoklippet. Foto: SVT

Planerade räkodlingen i Frövi blir inte av

Publicerad

Den planerade odlingen av jätteräkor vid Billeruds pappersbruk i Frövi kommer inte att bli av. Det uppger företaget Regenergy Frövi/WAR3RM, vilket P4 Örebro var först med att berätta.

Enligt företagets vd kommer växthuset som just nu byggs för tomatodling stå klart till hösten som planerat. Men räkodlingen, som ingick i en andra projektdel, kommer istället att uppföras på en lämpligare plats.

–  Man ska inte känna någon oro för att det här äventyrar projektet alls. Vi håller på för fullt att bygga och kommer att återkomma om etapp två, säger Ingrid Schuster, vd Regenergy Frövi.

Risk för miljöpåverkan

Orsaken skall vara risken för miljöpåverkan i närliggande vattendrag till följd av verksamheten.

– Vi var i vår interna projektering och upptäckte att även om vi använder den nyaste tekniken på reningsstegen och i processen så kommer en liten del näringsämnen och salt kunna läcka ur anläggningen, säger hon.

Utlovade dryga 200 arbetstillfällen kommer dock att bli av på sikt, när annan verksamhet för den andra etappen bestämts.

Hör mer om planerna i videklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.