Foto: Fredrik Persson/TT

Planerade väpnad fritagning från Kumla – flyttas till Hall

Uppdaterad
Publicerad

En intagen på anstalten Kumla har upptäckts planera sin egen fritagning. Planerna ska vara långt framskridna och stora summor pengar inblandade. Nu flyttas fången till säkerhetsavdelningen.

Den intagne är dömd för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i åtta år, och har kopplingar till ett internationellt kriminellt nätverk.

Mannen, som är i 35-årsåldern, påbörjade sitt fängelsestraff på anstalten Kumla i april i år. I slutet av oktober upptäckte Kriminalvårdens säkerhetsavdelning planerna på hans fritagning.

Ville ha hjälp av kriminella nätverk

Planerna ska, enligt Kriminalvården, vara långt framskridna och involvera två andra intagna med kopplingar till kriminella nätverk och organiserad brottslighet i Stockholm och Göteborg. Närverken ska ha ”god tillgång till vapen och hög förmåga att bruka våld”.

Säkerhetsavdelningen har också fått information om att mannen, via en familjemedlem, eftersökt hjälp för en fritagning. Stora summor pengar har utlovats om ersättning till de som hjälper till.

Flyttas till Hall

Fritagningen planerades ske utanför anstalten Kumlas skalskydd. Mannen har vid ett tidigare tillfälle, när han avtjänade ett fängelsestraff i Italien, rymt vid en permission.

Kriminalvården anser därför att rymningsrisken är fortsatt hög, och ett beslut är fattat att mannen ska flyttas från anstalten Kumla till en säkerhetsavdelning på anstalten Hall istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.