Plastkörkorten kan försvinna inom snar framtid

Publicerad

Körkorten i plast kan vara på väg att ersättas med körkortsapp i telefonen. Transportstyrelsen i Örebro utreder just nu frågan.

En förstudie är snart klar och ett alternativ kan bli att ha körkortet i en app i mobiltelefonen, det rapporterar P4 Örebro. Redan i dag använder polisen Transportstyrelsens register när de kontrollerar körkort.

– Utvecklingen går åt det här hållet i många länder. Kan man ha körkortet i mobiltelefonen i stället för att ha det fysiska plastkortet är frågan. I dag har många andra saker i sin mobil, så varför kan man inte även ha körkortet i mobilen, säger Per-Ola Skarviken på Transportstyrelsen till P4 Örebro.

”Används för legitimation”

SVT Nyheter Örebro frågade örebroarna vad de tycker om att plastkörkorten kan försvinna.

– Jag är tveksam till det men är van med mobilt bank-id så det kan nog funka utan, säger Anna Maj Andersson.

– Vi föredrar att ha kvar körkortet eftersom det används för legitimation, säger Peder Karlsson.

Exkluderar människor

Enligt Adam Ahlström skulle ett alternativ med körkortet i en app vara exkluderade för de som inte har en smartphone.

– Jag antar att det förutsätter att man har en smartphone då. Sedan skulle det kanske bli lättare att hacka sig in och få tag i någon annans körkort, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer